Sunce za sve kruševljane

U subotu 6. oktobra u Kruševcu je održan treći po redu festival nauke „Dani Eureke“. Na festivalu posetioci su mogli da posete veliki broj eksperimenata i da prisustvuju brojnim predavanjima. Tim „Astronomija iz fotelje“ je zajedno sa astronomima iz Astronomskog udruženja „Eureka“ Kruševac pripremio postavku pod nazivom „Sunce za sve“.

Posetioci su na postavci mogli da pogledaju kroz tri teleskopa kako izgleda naša matična zvezda. Za ovu priliku iz Niša dopremljen je solarni teletkop „Lunt“. Na ovom festivalu urađena je prva promocija ovog teleskopa van Niša. Veliki broj posetioca je obišao postavku i posmatralo je Sunce kroz solarni teleskop. Svako ko je ima fotoaparat snimio je Sunce kroz ovaj Teleskop. Ovom prilikom vam predstavljamo fotografiju Miroslava Panića, profesora fizike iz Gimnazije u Kruševcu, koju nam je ljubazno ustupio. Posetioci su imali veliki broj pitanja u vezi Sunca i šta tačno vide kroz solarni teleskop. Veliki broj mladih kruševljana je oduševljeno posmatralo Sunce i protuberance koje su se tog dana videle u velikom broju.

Pored posmatranja Sunca održana je i prezentacija projekta u kabinetu za fiziku. Prezentaciju su održali Zoran Tomić i Saša Rančev. Bilo je reči o samoj ideji projekta, šta se trenutno radi i koje su aktivnosti u planu. Bilo je reči i o aktivnostima koje su do sad realizovane. Posetioci su upoznati i sa opremom koja je za potrebe projekta nabavljena. Na kraju prezentacije održan je kraći prikaz samog koncepta. Na solarnom teleskopu u dvorištu postavljena je astronomska web kamera koja je povezana sa lap topom. U učionici je preuzeta potpuna kontrola nad lap topom u dvorištu i posetioci su mogli da vide kako će izgledati rad na opremi opservatorije u Nišu, kada se ona zvanično pusti u rad. Tom prilikom je napravljena i jedna fotografija Sunca koju možete pogledati.

Domaćini manifestacije su izuzetno zadovoljni sa postavkom koju je tim „Astronomija iz fotelje“ pripremio i očekujemo i naredne godine poziv da gostujemo na ovom festivalu.

Fotografije sa ove manifestacije možete videti u galeriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.