Stigla je kupola

U četvrtak, 20. septembra dopremljena je kupola koja je napravljena u Mađarskoj od strane „Observatory makere“ proizvođača. Kupola je prečnika 2,5m, a visina zida kupole je 1,5m. Čim je kupola dopremljena pristupilo se njenom montiranju. Prvo su uz pomoć dizalice podignuti sastavni delovi kupole na krov PMF. Nakon toga pristupilo se njenom sklapanju. Prethodno je na mestu gde će stajati kupola napravljena betonska podloga površine 3×3 metara.

Montaži kupole prisustvovali su članovi tima „Astronomija iz fotelje“ sa mentorom, prof. dr Draganom Gajićem, Miodrag Sekulić i Čedomir Stanković, članovi AD „Alfa“ iz Niša, i Lajoš Kiš iz Teleskop centra Subotica, koji su organizovali nabavku i dopremanje kupole do Niša. Kupola je nabavljena u okviru studentskog projekta „Astronomija iz fotelje“ koji je podržan u okviru programa „Partnerstva za obrazovanje i razvoj lokalne zajednice“ (PECD) pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris Operations a.d.

U narednom periodu u planu je da se u kupolu dovede struja i internet i tada će se pristupiti montaži teleskopa u kupoli koji će služiti za javna i online posmatranja sa ove opservatorije.

U nastavku možete pogledati fotografije montaže kupole.

[Gallery not found]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.