Smak sveta je definitivno odložen

U medijima se već duže vreme govori o smaku sveta, koje su navodno drevne Maje predvidele, 21.12.2012. godine. Kao što i sami vidimo, smaka sveta nije bilo. U Nišu je tim povodom od strane Astronomskog društva „Alfa“ i studentskog tima „Astronomija iz fotelje“ organizovano veče astronomije, gde su održana dva predavanja. Predavanja su odžrali Milan Milošević i prof. dr Dragan Gajić, pred skoro punim amfiteatrom na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Tema predavanja Milana Miloševića bila je „Istina je tamo negde“. Zapravo, Milan je govorio o raznim vrstama informacija koje kruže internetom i kako da uspešno izvršimo selekciju istih. Naveo je razne primere, gde je jedna laž podstakla brojne medije, među kojima su bili i velike medijske kuće, da tu istu informaciju prenose kao istinitu. Naravno prevare ubrzo bivaju otkrivene, vesti povučene, ali šteta je ipak načinjena. Milan je napravio glavni osvrt u oblasti nauke i naučnih radova. Publici je pokazao brojne primere sajtova koje po svom izgledu i sadržaju liče na sajtove gde se nalaze ogromne baze podataka naučnih istraživanja, ali za razliku od tih sajtova, oni su lažni. Najvažnija poruka ovog predavanja bila je da nikad ne verujemo samo jednom izvoru i da svaku informaciju moramo da proverimo.

Prof. dr Dragan Gajić je održao predavanje „Odlaže se smak sveta do daljeg“. U ovom predavanju profesor je ukratko publici predstavio razne teorije o smaku sveta i sa naučne strane ih demantovao. Naravno, drevni kalendar Maja koji je bio glavna tema nije predvideo uništenje sveta, već se tada završilo vođenje njihovog kalendara i 21.12 2012. godine se navršavao 13. baktun, a počinjao 14. Baktun predstavlja jedan vremenski ciklus koje su Maje beležile, slično kao što mi imamo decenije i vekove.

Ovo veče je bilo posebno jer je po prvi put iz Niša realizovan online prenos predavanja iz astronomije, tako da su pored Nišlija predavanje mogli da prate i drugi zaljubljenici u astronomiju, kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Statistika govori da je online putem predavanje pratilo skoro dvostruko više ljudi od onih koji su bili u sali. Publika preko interneta je takođe putem četa imala priliku da postavi pitanja predavačima i da komentarišu sam prenos. Dobijen je veliki broj pohvala za organizaciju predavanja, ali i sugestija da se pre svega svako naredno predavanje tekođe prenosti putem interneta. Publika je imala i veliki broj pitanja za predavače, ali zbog vremena nisu svi mogli dobiti odgovore. Neka od zanimljivih pitanja su bila: „Kada će biti sledeće predavanje?“, „Da li će u 2013. godini biti organizovano javno posmatranje kometa“, itd.

Velika posećenost ovih predavanjima, kako u sali tako i preko interneta biće podstrek da tim „Astronomija iz fotelje“ i članovi AD „Alfa“ rade na poboljšanju uslova prenosa predavanja, organizovanju što većeg broja ovakvih događaja, ali i prenosa astronomskih posmatranja ovim putem. Radovi na opremanju ospervatorij su u završnoj fazi, tako da od sledeće godine i astronomska posmatranja će biti sastavni deo online aktivnosti. U nastavku možete pogledati fotografije sa predavanja, ali i video zapise ovih predavanja.

[Gallery not found]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.