Sjajan meteor iznad Srbije

(Izvor: FoNet)

U petak, 12. novembra oko 19:30 časova sa područija južne i jugoistočne Srbije viđen je sjajan meteor – bolid.  Prema izjavama očevidaca izuzetno jako svetlo na nebu pratila je i tutnjava i podrhtavanje tla.

Za sada još nema detaljnijih informacija o ovom sjajnom meteoru ali kamera Astronomske opservatorije u Beogradu koja se nalazi na planini Vidojevica, kod Prokuplja, snimila je meteor. Dr Milan Bogosavljević, tehnički direktor astronomske stanice “Vidojevica”, za B92 izjavio je:

“Kamera je snimila meteor, a snimci su juče bili predmet naše pažljive analize. Posao smo priveli kraju, pa će se Astronomska opservatorija sutra ujutru oglasiti saopštenjem za javnost koje će pratiti i naši snimci”.

Meteor je svetlosna pojava koja nastaje kada telo malih dimenzije (nekoliko centimetara) uđe u atmosferu Zemlje. Zbog velike brzine i trenja ovo telo se usija i sagoreva. Svakoga dana hiljade meteora sagoreva u atmosferi naše planete, najveći broj se uopšte ne vidi. Ovoliko sjajni meteori takođe nisu ništa novo i povremeno se mogu videti širom planete. U najvećem broju slučajeva objekat uleće u atmosferu i potpuno izgori i ne stigne do površine Zemlje. Nekad je taj objekat nešto većih dimenzija i pada na Zemlju kao meteorit. Do sada je na teritoriji Srbije pronađeno nekoliko meteorita.

One Reply to “Sjajan meteor iznad Srbije”

  1. Pingback: Snimak meteora | Astronomsko Društvo ALFA - Niš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.