“Putevi nauke” u Noći istraživača

U okviru programa ovogodišnje Noći istraživača, a u organizaciji Naučnog kluba Niš, u ponedeljak 23. septembra od 19:00 h u Gimnaziji “Bora Stanković” u Nišu gimnazijalci, studenti i zainteresovani građani imaće priliku da čuju razgovor “Putevi nauke, u formi intervjua, između:

  • Slobodana Bubnjevića, autora knjige “Alhemija bombe“, šefa komunikacija na Institutu za fiziku u Beogradu i i urednika i su-osnivača inicijative “Nauka kroz priče” – najveće zajednice ljubitelja nauke u regionu i
  • Milana Miloševića, urednika sajta “Svet nauke” i docenta na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

U prvom delu intervjua biće reči o nizu aktuelnih tema o nauci i društvu. i fokusiraće se na istoriju nuklearnog doba, bezbednost nuklearnih reaktora, kao i na doprinos nauke astronomiji, svemirskim istraživanjima, medicini i veštačkoj inteligenciji.

Kroz osvrte na istoriju nuklearnog doba kojima se bavi “Alhemija bombe”, kao i na obnavljanje interesovanja za izgradnju nuklearnih reaktora i pitanja nuklearne bezbednosti u svetlu nestabilnosti i ratova u današnjem svetu, sagovornici će otvoreno osvetliti “mračne” strane i strahove koji proističu iz nauke, a da istovremeno ukažu i na načine na koji jedno otkriće postaje globalna pretnja, a na koji unapređuje život običnih ljudi. Uz osvrte na dostignuća u astronomiji, svemirskim istraživanjima, medicini, kao i na nove tehnološke prodore u oblasti veštačke inteligencije, diskutovaće se javna percepcija ovih dostignuća i rašireni strah od nauke.

ChatGPT je ovako “zamislio” Puteve nauke

Da li su strahovi od nauke opravdani? Zašto je nauka nezamenljiva u suočavanju sa strahom? Zašto je nauka neophodna?

Ako vam prethodna, i slična pitanja, deluju zanimljivo i želite da krenete “Putevima nauke” prijavite se https://forms.gle/W73LPTZeFQCzjd2B8 i dođite u ponedeljak, 23. septembra, od 19 h u veliki amfiteatra Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.