Prvo online posmatranje

U četvrtak, 20. juna sa opservatorije organizovano je prvo online posmatranje. Za ovu priliku odabrani su Saturn i Mesec kao dva najzanimljivija objekta za posmatranje u ovom periodu. Te večeri pored posmatranja preko interneta opservatorija je ugostila još jednu grupu sugrađana. Grupu su činili veliki broj dece koji su bili oduševljeni kad su ugledali opservatoriju.

Neposredno pred prvo online posmatranje grupa od 15-ak osoba je posetila našu opservatoriju. Većinu su činili mališani kojima je ovo bio prvi put da su videli kako izgleda astronomska opservatorija. Odmah po dolasku postavljali su veliki broj pitanja i željno iščekivali da posmatraju kroz teleskop. Imali su prilike da posmatraju Saturn i Mesec. Mnogi su tražili i po nekoliko puta da posmatraju kroz teleskop. Dok se čekalo na red za posmatranje prof Dragan Gajić je ispred kupole je odgovarao na pitanja posetilaca kako u vezi same opservatorije, tako i u vezi pojava na nebu. Decu je jako interesovala priča o patuljastoj planeti Pluton i kako je ona otkrivena.

Oko 22 časova počelo je prvo online posmatranje (pogledajte snimak). Za posmatranje korišćen je teleskop Meade LX200R i kamera Philips ToUcam kojom je vršen prenos. Tokom posmatranja Saturna i Meseca publika preko interneta je mogla da čuje zanimljivosti u vezi objekata koji se trenutno posmatraju. Aktivnost je privukla veliku pažnju i tokom prenosa online posmatrači su slali svoje komentare i pitanja na koja su momentalno dobijali odgovore. Takođe, imali su prilike da se upoznaju i sa samim projektom i načinom kako se mogu prijaviti da posete opservatoriju. Pitanja koja su postavljana tokom večeri su se odnosila kako na objekte koji su posmatrani tako i na neke od budućih aktivnosti koje se trenutno planiraju i pripremaju za realizaciju u drugoj polovini godine.

Statistika nam govori da je na prvom online posmatranju prisustvovali više od 380 posmatrača preko interneta. Pored Nišlija, veliki broj posmatrača bio je i iz drugih gradova u Srbiji, kao što su Surdulica, Kruševac, Brus, Beograd, Novi Sad itd. Takođe je važno napomenuti da je i određeni broj posmatrača bio i iz drugih zemalja poput Grčke, Poljske, Makedonije i dr. što nam dodatno govori da je projekat zaista zanimljiv i da svakako treba i dalje naporno raditi kako bi svako mogao da se bliže upozna sa nebom koji nas okružuje.

Tokom posmatračke večeri napravljena su i nekoliko video snimaka Saturna i raznih delova površine Meseca koji se trenutno obrađuju i biće objavljeni u nekim od narednih članaka.

Ako niste bili u mogućnosti da pratite direktan prenos pogledajte video snimak prvog online posmatranja iz opservatorije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.