Prijave za CERN Masterclass 2024

U periodu od 15. februara do 27. marta 2024. godine pod pokroviteljstvom CERN-a i grupe IPPOG (International Particle Physics Outreach Group) održaće se 20. međunarodni program “MasterClasses – Hands on Particle Physics” (MC2024). U ovom obrazovno-istraživačkom programu će u okviru 225 naučnih institucija aktivno učestvovati oko 13000 učenika srednjih škola iz 60 zemalja širom sveta.

Ovogodišnji program MC2024 će u Srbiji biti organizovan uživo u vremenu od 09.30 do 17.00 časova:

  • 21. marta od strane Departmana za fiziku Univerziteta u Novom Sadu i Departmana za fiziku Univerziteta u Nišu,
  • 25. marta od strane Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Instituta za fiziku Univerziteta u Kragujevcu.

Prvi deo programa obuhvata uvodna izlaganja o teorijskim i eksperimentalnim aspektima elementarnih čestica i njihovih interakcija. Drugi deo programa se sastoji od vežbi koje uključuju analizu podataka i identifikaciju čestica na osnovu eksperimentalnih događaja evidentiranih na eksperimenatima u CERN-u.

Na kraju dana, učesnici će imati priliku da učestvuju u video-konferenciji sa naučnicima iz CERN-a i učesnicima ovog programa iz ostalih instituta i univerziteta iz nekoliko zemalja širom sveta kod kojih se istog dana organizuje MC2024.

Ovom prilikom molimo profesore fizike da o programu MC2024 informišu sve učenike posebno zainteresovane za fiziku i da ih zamole da se prijave za ovaj program. Prijavu za učešće učenici mogu popuniti online na web stranici programa (u delu za registraciju).

Prijavu za program je potrebno popuniti do 19. marta 2024. godine za učešće u programu koji organizuju sve institucije.

Učenici koji budu pozvani da učestvuju u ovom programu će naknadno biti obavešteni o tehničkim detaljima realizacije ovog programa.

Lokalni organizatori CERN Masterclass-a u Nišu su Departman za fiziku PMF-a, Kancelarija SEENET-MTP mreže, SEENET-MTP centar, Društvo fizičara Niš i Astronomsko društvo “Alfa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.