Prenos lansiranja Falkon 9 – drugi put

Drugi pokušaj lansiranja rakete Falkon 9 i kapsule Dragon sa dva astronauta planiran je za subotu 30. maj od 21:33 h po našem vremenu.

Falkon 9 trebao je da poleti pre dva dana ali zbog loših vremenskih uslova poletanje je otakazano neposredno pre lansiranja.

Ljubitelji astronomije i astronautuike, kao u u sredu, ovo lansiranje će osim na zvaničnom kanalu SpaceX-a, ovo lansiranje će moći da prate i uz komentare i razgovor na sajtu Astronomskog magazina ili Astronomskog društva “Alfa” iz Niša, kao i na sajtu Svet nauke.

Dopuna 31. maj @14:00 h: zbog autorskih prava iz snimka je uklonjen
direktan prenos sa NASA TV. Najveći deo prenosa komentari učesnika nisu bili direktno povezani sa lansiranjem pa na ovaj način smisao diskusije nije narušen. Originalni prenos koji je emitovala NASA TV i SpaceX (i koji su učesnici komentarisali) možete naći na odgovarajućim YouTube kanalima. Komentarisanje prenosa počelo je u 21:00 h, tj. 22 minuta pre lansiranja (oko 4 sata nakon početka prenosa na NASA TV)!

Kao i u prvom pokušaju, kratke uvodne napomene i komentar toka lansiranja čućete od Srđana Penjivraga (Zrenjanin), a u razgovoru učestvuju i prof. dr Dragan Gajić (Niš), prof. dr Dušan Mrđa (Novi Sad) i Aleksandar Zorkić (Novi Sad). Tehnička realizacija prenosa Milan Milošević (Niš).

Prenos počinje u 21 h. Tokom prenosa gledaoci mogu da postavljaju pitanja i komentare preko Youtube kanala.

Nekoliko sati pre lansiranja počeće i direktan prenos na NASA TV.

Dopuna 31. maj @14:00 h: snimak prenosa sa NASA TV. Komentarisanje prenosa počelo je u 21:00 h, tačno 4 sata nakon početka prenosa na NASA TV, tj. 22 minuta pre lansiranja

Falkon 9 – Kako nismo videli lansiranje

Autor: A. Zorkić (Astronomski magazin)

Četvrtak, 28. maj 2020: Juče je bio vrlo zanimljiv razgovor, zapravo pravo predavanje Srđana Penjivraga na temu SpaceX, savremene astronautike, o tome kakve su mogućnosti za dalji razvoj astronautike, kakve mogućnosti pružaju nove rakete nosači, kakvi su planovi za odlazak na Mesec i dalje na Mars i kada, ali i zašto je Americi toliko važan ovaj let.

U slučaju neuspeha SAD će se naći u teškom položaju što se astronautike tiče. Pa i ceo svet. Postoje američke kompanije koje takođe reflektuju na letova u svemir sa ljudskom posadom, samo sve, sem SpaceX, se nalaze u velikim problemima. Pa i ruski Sojuzi se suočavaju sa nekim teškoćama, a Kini treba još desetak godina da dostignu takmace. I tako dalje, sve je to jako zanimljivo.

Ovaj deo naše emisije bio je maestralan i profesionalan i duboko sam uveren da nigde u svetu nije bilo kvalitetnijih informacija i komentara. Naravno, Nasa i američki komentatori su na izvoru informacija, mogu da dođu do najviših zvaničnika, imaju neposredan uvid u zbivanja, mogu da zađu u svaki ili skoro svaki kutak i Nase i SpaceX-a, imaju resurse, infrastrukturu, perfektnu tehniku i bogato iskustvo u prenosu velikih događaja i komentatore visokih stručnjaka širom sveta itd. ali ova naša emisija je bila na našem jeziku i razgovor se vodio prema interesovanjima naših gledalaca. A odgovorili smo i na neka njihova pitanja. Ukratko, bilo je toliko zanimljivo slušati Penjivraga – da čitavih deset minuta nismo bili svesni da je lansiranje zapravo otkazano!

Neki gledaoci su to primetili i u porukama javljali, ali…. Ali trebalo je to ipak proveriti, a mi smo se svi zaneli u priču 😊

Osnovna primedba gledalaca i dalje stoji. Naši snimci nisu kvalitetni, ali to  za sad ne možemo da popravimo. Slike učesnika razgovora snimaju se integrisanim kamenicama – bolje nemamo. Ali se nadamo da smo zanimljivim razgovorom i pregrštom informacija to nekako nadoknadili.

STATISTIKA

Prema statistici Youtube naš snimak u celosti ili delimično je pogledalo preko 1000 gledalaca. To nije sve. Evo šta je zabeležio Milan Milošević koji je rukovodio našim prenosom:

Bili bismo zadovoljni i manjim brojem gledalaca, ali ovaj dostignuti broj svakako nas obavezuje da prenos ponovimo i u subotu za kada je zakazan drugi pokušaj lansiranja. Prenos će započeti uveče, a o detaljima ćemo blagovremeno izdati saopštenje.

Da dodam još, iako je to već verovatno sima poznato, let je otkazan zbog loših vremenskih uslova. Nadajmo se da će sledeći pokušaj biti uspešan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.