Predavanje u Nišu: Genetski kod i njegova p-adičnost

U okviru ”Projekta podizanja kapaciteta, promocija i popularizacija fizike i prirodnih nauka”, Odsek za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta, niška Podružnica Društva fizičara Srbije i Astronomsko društvo ”Alfa” iz Niša, u saradnji sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije organizuju predavanje

GENETSKI KOD I NJEGOVA p-ADIČNOST

Predavač će biti prof. dr Branko Dragović, naučni savetnik Instituta za fiziku u Beogradu. Predavanje će biti održano u četvrtak, 26. marta 2009. godine, u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu (ul. Višegradska 33) sa početkom u 20:15 časova. Ulaz je slobodan.

Kratka sadržina predavanja: U osnovi život se odvija na nivou ćelije. Skup pravila koja se nalaze u DNK regulišu procese u ćeliji. Genetski kod je veza izmedju 64 kodona i 20 amino kiselina. Kodoni su uredene trojke nukleotida kojih ima 4 tipa. Gen je uredjen niz kodona. Genetski kod prevodi gene u proteine, koji vrše razne funkcije u ćeliji. I pored toga sto je mnogo poznato o živoj ćeliji, još uvek je život velika tajna. A ta tajna se uglavnom krije u strukturi i funkciji DNK, proteina i genetskog koda. Nedavna istraživanja pokazuju da deo tajne moze da se otkrije pomoću p-adičnih brojeva.

U ovom predavanju daje se pregled osnovnih svojstava DNK, RNK, proteina, genetskog koda, i njihove veze sa r-adicnim brojevima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.