Predavanje “Bi(g) bang – od Velikog praska do Nobelove nagrade za 2019. godinu”

Povodom dodele ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku Astronomsko društvo ”Alfa” i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju predavanje o kosmološkim otkrićima koja su ovogodišnjim lauratima donela Nobelovu nagradu za fiziku.

U četvrtak, 12. decembra, sa početkom u 20 časova, biće održano predavanje:

Bi(g) bang
Od Velikog praska do Nobelove nagrade za 2019. godinu

Predavač će biti dr Milan Milošević, docent na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Na predavanju će biti dat kratak pregled teorijskih i eksperimentalnih dostignuća fizike i astronomije u težnji ljudske vrste da istraži svemir. Posetioci predavanja upoznaće se dorpinosom Džejmsa Piblsa, jednog od trojice ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, formiranju standardnog kosmološkog modela i boljem razumevanju istorije svemira. Takođe, posetioci če saznati kako je svemir nastao i kako se razvija, od prvog delića sekunde pa do današnjeg dana, skoro 14 milijardi godina kasnije.

Predavanje će biti održano u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

Ovo je drugo predavanje povodom dodele ovogodišnje Nobelove nagrade. Prošlog četvrtka prof. dr Dragan Gajić održao je predavanje o otkrići prve ekstrasolarne planete oko zvezde slične Suncu. Za ovo otkriće dodeljena je druga polovina ovogodišnje Nagrade za fiziku.

Ova predavanja organizuju se u okviru projekta „Apolo na mreži” koji realizuje AD Alfa uz podršku Centra za promociju nauke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.