Otvaranje Škole prirodno-matematičkih nauka na PMF-u

subotu, 18. novembra na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu počinje Škola prirodno-matematičkih nauka. Ovu školu namenjenu učenicima 7. i 8. razreda osnovne i svih razreda srednje škole ove godine po prvi put zajedno organizuju Regionalni centar za talente Niš i Prirodno-matematički fakultet u Nišu.

Otvaranje Škole prirodno-matematičkih nauka počinje u 10:00 časova u amfiteatru PMF-a. Školu će otvoriti prof. dr Niko Radulović, dekana PMF-a i dr Dragan Topisirović, direktora Regionalnog centra za talente Niš.

Nakon uvodnih reči učenici će imati priliku da čuju naučno-popularno predavanje „Naši zaboravljeni velikani ili kakav smo to mi narod?“. Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor u penziji PMF-a i predsednik AD “Alfa”.

Na ovom predavanju publika će se upoznati sa životom i delom onih naših naučnika koji su dali svetski doprinos razvoju nauke, a kojih se danas ili sve manje sećamo ili uopšte ne sećamo. Zaharije Orfelin, Ruđer Bošković, Atanasije Stojković, Mihajlo Petrović, Miluttin Milanković, Sima Lozanić, Jovan Cvijić, Mihajlo Pupin, Josif Pančić, Pavle Savić, Nikola Tesla. Neki su izuzetno poznati (Tesla) ali se o njihovom stvarnom radu malo zna. Neki su postali poznati tek kad su nam drugi ukazali na njihov značaj (Milanković). Za neke laička javnost nije ni čula (Orfelin, Stojković).

Nakon predavanja koordinatori odeljenja, tj. „nauka“, upoznaće učenike sa planom i načinom rada Škole i povešće ih u obilazak laboratorija Prirodno-matematičkog fakulteta.

Program otvaranja Škole Prirodno-matematičkih nauka (PMN)

Svake subote, tokom narednih šest meseci više od 100 učenika, koji su uspešno prošli testiranje, koje je početkom novembra organizovao Regionalni centar za talente Niš, pohađaće predavanja, računske i laboratorijske vežbe na PMF-u u Nišu. Nastavu će realizovati nastavnici, istraživači i saradnici PMF-a u Nišu u učionicama i laboratorijama fakulteta. Osim tematskih predavanja namenjenih učenicima pojedinih „odeljenja“, tj. učenicima koji su izrazili interesovanje za određenje nauke, učenici će se, na zajedničkim predavanjima i vežbama, upoznati sa metodologijom naučno-istraživačkog rada, naučiće kako da prezentuju svoje radove kroz postere i predavanja i još puno toga.

Tokom prethodnih godina Regionalni centar Niš realizacije različite programe podsticanja i usavršavanja naučnog podmlatka kroz rad sa nadarenim i talentovanim učenicima u svim oblastima nauke. Posebna novina u ovoj školskoj godini je organizacija nastavnih sadržaja i laboratorijskih vežbi na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Nastavni sadržaji će biti realizovani po posebno sačinjenim programima za učenike osnovnih i srednjih škola. Nastavni sadžaji će biti realizovani iz: matematike, računarskih nauka, fizike, tehnike i tehnologije, hemije, biologije i ekologije i geografije. Svi programi za učenike su besplatni.

Svi zainteresovani učenici koji žele da prate neka od predavanja mogu se prijaviti na imejl adrese milan.zlatanovic@pmf.edu.rs i dr.topy.99@gmail.com (prijavu obavezno poslati na obe adrese).

Više informacija možete naći na stranici Škole, na sajtu PMF-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.