“Od kvarka do kvazara – uz mnogo astrofizike i malo matematike” u Maju mesecu matematike

U okviru obeležavanja Maja meseca matematike, u organizaciji Departmana za matematiku PMF-a u Nišu u petak, 26. maja, od 17:00 h, u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu biće održano predavanje

Od kvarka do kvazara – uz mnogo (astro)fizike i malo matematike

Predavač će biti dr Milan Milošević, docent Departmana za fiziku PMF-a u Nišu.

Akrecioni disk kvazara ULAS J1120+0641, u čijem centru se nalazi crna rupa sa masom oko 2 milijarde puta veće od mase Sunca. Procenjuje se da je ovo najudaljeniji kvazar i vidimo ga kako je izgledao oko 770 miliona godina nakon Velikog praksa (umetnička vizija, Izvor: ESO/M. Kornmesser)

Apstrakt: Fizika i astronomiјa su nauke koјe istražuјu ceo svet u kome živimo, pokušavaјu da obјasne њegove zakonitosti i predvide rezultate različitih procesa. To su nauke koјe istražuјu svet različitih razmera, od kvarkova – elementarnih čestica koјi izgraђuјu protone do ogromnih i dalekih kvazara – naјudaљeniјih galaksiјa koјe vidimo u svemiru. Da bi razumeli kvazare, i kako svemir funkcioniše, moramo razumeti i kvarkove. Dugačak јe i težak put do razumevaњa kvarkova, kvazara i celog svemira. Tim putem putuјemo јoš od vremena Aristotela, Ptolomeјa, Keplera, Galileјa, Njutna i mnogih drugih poznatih i manje poznatih naučnika. Јedan od glavnih „alata“ za istraživanje na tom putu nekad јe bila matematika, a danas su to različiti matematički modeli i simulaciјe. A da bi proverili kako modeli rade i koliko su realni potrebni su broјevi i rezultati posmatranja i eksperimenata. Kako smo upoznali kvarkove i kvazare saznaјte na ovom predavanju.

Posetioci će imati priliku da čuju još dva predavanja. Od 18:00 h prof. dr Nebojša Dinčić, redovni profesor Departmana za matematiku, održaće predavanje

Put do pakla popločan je dobrim namerama – na koji način?

Program završava predavanjem

Tjuringova mašina

koje počinje u 19:00 h. Predavač će biti Aleksandar Milošević, učenik trećeg razreda Gimnazije “Svetozar Marković”.

Oni koji ne mogu da dođu u amfiteatar PMF-a predavanja mogu da prate putem Zoom platforme:

https://zoom.us/j/99320971560?pwd=YThuRUladzBwek96VjgrbkFZRXRUZz09
Meeting ID: 993 2097 1560
Passcode: 694924

Više informacija o obeležavanju Maja meseca matematike, Departmanu za matematiku i Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu možete naći na zvaničnim stranicama: www.pmf.ni.ac.rshttps://www.facebook.com/pmf.ni.ac.rshttps://www.facebook.com/Pmf.Nishttps://www.instagram.com/pmf.nis.matematika/https://www.instagram.com/pmf.nis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.