O svetlosnom zagađenju na Andrevlju

Od 30.9. do 2.10. 2022. godine na Fruškoj Gori u prelepom okuženju na Andrevlju u Kongresnom centru, biće održana konferencija pod nazivom “Elektra o svetlosnom zagađenju 2022”.

Projekat ELECTRA nastavak je prethodnog projekta VoBaNISTA koji je takođe (i to veoma uspešno) realizovao novosadski PMF u saradnji za astronomskim udruženjima iz Novog Sada i Bačke Palanke.

Tema konferencije je sagledavanje solucija za rešavanje problema svetlosnog zagađenja koje je u konstantnoj ekspanziji.

Astronomsko društvo ALFA ima svoje predstavnike koji će svojim učešćem upotpuniti ceo događaj. Kristina Stanković će govoriti o pozitivnim primerima sa terena kako zaštititi “tamno nebo”

Kristina Stanković “Kad se priča o svetlosnom zagađenju uvek se prvo spominje štetno uticaji na životnu okolinu i šta treba uraditi da bi se problem rešio. U ovom predavanju će biti reč o pozitivnom rešenju iz prakse koji se već uspešno primenjuje od 2018. godine. Uz saradnji sa timom naučnika i inženjera iz kompanije Signify ugrađene su najmodernije ulične LED svetiljke koje ne emituju plavo svetlo. Ovo je priča sa Kanarskih ostrva…”

Cedomir Stankovic, to jest ja ću imati dve eksperimentalne radionice gde ću meriti količinu svetlosnog zagađenja na području kongresnog centra na Andrevlju (ako vremenske prilike dozvole) kao i po prvi put pokušaj merenja količine suvišne svetlosti koja se emituje u atmosferu iz okolnih mesta, iz vazduha, to jest dronom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.