O crnim rupama i medicinskoj fizici u četvrtak na PMF-u

četvrtak 31. oktobra od 20 h nastavlja se serija naučno-popularnih predavanja u organizaciji “Niš Young Minds Section” i Departmana za fiziku PMF-a.

Ovog četvrtka Young Minds sekcija iz Niša pripremila je dva zanimljiva predavanja iz astrofizike i medicinske fizike.

Prvo predavanje

Kako smo videli nevidljivo? – Prva fotografija crne rupe

održaće Milan Milošević, docent na Departmanu za fiziku u Nišu.

Tema ovog predavanja biće prva fotograrfija crne rupe snimljena aprila ove godine. Od kada su prvi put nastale kao rezultat Ajnštajnove opšte teorije relativnosti, crne rupe privlače ogromnu pažnju. Česti su “gosti” kako naučnih radova tako i naučno-fanstastičnih knjiga i filmova. Indirektna posmatranja omogućila su nam da saznamo gde se one nalaze i šta se dešava u njihovoj okolini, ali one su bile potpuno nevidljive. Ipak aprila meseca ove godine Event Horizon teleskop snimio je prvu fotografiju crne rupe. Kako smo znali da postoje i kako je nastala ova prva fotografija crne rupe saznaćete na ovom predavanju.

Drugo predavanje

Šta rade medicinski fizičari? – Primena fizike u medicini

održaće Miloš Jonić, master fizičar, koji radi u Kliničkom centru Niš

Na ovom predavanju saznaćete u kojim sve granama medicine rade fizičari. Šta to oni rade u medicini, a naročito u radioterapiji? Koliko su bitni fizičari u procesu lečenja? Na ovom predavanju čućete odgovore na ova i mnoga druga pitanja i saznati kakve su perspektive ove profesije u budućnosti i koliko će biti tražena.

Predavanja su otvorena za sve zainteresovane i ulaz je slobodan.

Više informacija možete naći na sajtu enjoyphysics.com.

Ova predavanja organizuju se u drugom terminu seminara u organizaciji odseka “Niš Young Minds Section” i Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, i ima za cilj edukaciju i obaveštavanje učenika i studenata, kao i šire javnosti o aktuelnim istraživanjima vezanim za nauku – prvenstveno fiziku i tehnologiju. U okviru seminara predviđeno je ukupno pet termina i devet predavanja.

Seminar je deo projekta “Između redova i van okvira: Seminar za mlade i ambiciozne fizičare” odseka ‘’Niš Young Minds Section” čije finansiranje je odobrilo Evropsko društvo fizičara (EPS) i ima za cilj promociju nauke, ukazivanje na međusobnu povezanost fizike i drugih naučnih disciplina i podsticanje mladih umova na kreativnost i istraživački rad. Projekat je takođe podržan od strane Departmana za fiziku, Društva fizičara Niš i SEENET-MTP mreže.

’’Niš Young Minds Section” je odsek u okviru projekta Evropskog društva fizičara ‘’EPS Young Minds’’ koji ima za cilj popularizaciju nauke i međusobnu saradnju mladih naučnika širom sveta. Oformljen je 22. jula 2019. godine od strane studenata tadašnje druge godine Osnovnih akademskih studija Departmana za fiziku u Nišu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.