Nova NEQ5 montaža

Za potrebe projekta nabavljena je nova montaža. Reč je o NEQ5 SkyWatcher montaži. Ovo montaža koristiće se za potrebe dnevnih i noćnih astronomskih aktivnosti kako na samoj opservatoriji, tako i na drugim lokacijama. Na montažu će biti prikačen Vixen tubus koji je u vlasništvu AD „Alfa“ i time će još jedan teleskop biti dostupan za noćna posmatranja, dok će za dnevne aktivnosti biti prikažen Lunt teleskop. Ova montaža se nalazi na čeličnom tronošcu što pruža znatno veću stabilnost u odnosu na aluminijumski tronožac. Ova montaža je predviđena za tubuse čiji prečnik ne prelazi vrednost od 250mm. Može se koristiti i za astrofotografiju, ali se za ovu svrhu preporučuje korišćenje tubusa otvora do 200mm.

Montaža je izuzetno precizna u praćenju objekata na noćnom nebu. Preciznost GoTo funkcije je 1“ i ima mogućnost periodičnih greški. Motori koji se koriste su steper motori i nalaze se na spoljnom delu montaže. U odnosu na HEQ5 montažu razlikuje se po tome što su na HEQ5 montaži motori unutar same montaže i zaštićeni su. Maksimalna brzina pozicioniranja je 3,4 o/sekundi. Za potrebe astrofotografije mogu se birati različite vrednosti brzine kretanja mehanike.

Montaža u sebi sadrži memoriju u kojoj su skladišteni podaci o objektima iz M i NGC kataloga. Takođe se dobija i ručni kontroler Syn Scan koji omogućava laku navigaciju montažom i jednostavno okretanje teleskopa ka željenom objektu uz par klikova. Pored prethodnih kataloga sadrži i podatke za Mesec, planete, Sunce, asteroide i komete. Baza podataka se može svakodnevno dopuniti putem interneta. Za montažu se može povezati i računari i time omogućiti da se teleskop pokreće iz nekog od planetarijumskih programa (npr. Stellarium).

Ova montaža je nabavljena pomoću Teleskop centra iz Subotice, jedinog specijalizovanog centra za prodaju i nabavku teleskopske opreme u Srbiji. Više o Teleskop centru i drugim proizvodima koje nude možete pogledati na njihovom sajtu, www.teleskop.rs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.