“Jesu li zaista šetali na Mesecu?” u Vladičinom Hanu

adalfa-hanPredavanje ”Jesu li zaista šetali na Mesecu?” biće održano u sredu, 9. decembra, sa početkom u 18 časova u Centru kulture u Vladičinom Hanu. Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Tema predavanja odnosi se na letove kosmonauta misije “Apolo” na Mesec u periodu od 1969. do 1972. godine. Tom prilikom snimljeno je nekoliko desetina hiljada fotografija, obavljeni su brojni eksperimenti i istraživanja, na Zemlju je dopremljeno preko 380 kg uzoraka tla sa našeg kosmičkog suseda, na čijoj površini su ostavljeni brojni uređaji i merna tehnika, koja i danas daje dragocene podatke. Međutim, ubrzo nakon ovih misija pojavile su se sumnje i glasine da ljudi uopšte nisu boravili na Mesecu i da se u stvari radilo o velikoj američkoj zaveri i obmani. Na predavanju će biti više reči o argumentima pro et contra često pominjanih sumnji u relizaciju, po mnogima, najznačajnije misije kosmičke ere.

Predavanje će biti održano u sklopu projekta popularizacije astronomije “Astronomija selu u pohode” koji realizuje AD „Alfa“ u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša uz podršku Centra za promociju nauke iz Beograda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.