Fotografije Sunca sa Luntom

Nakon prvog testiranja solarnog teleskopa za astrofotgrafiju urađena su još nekoliko testiranja sa ciljem da se utvrdi najbolji način za snimanje fotografija Sunca. Od opreme korišćeni su DSLR aparat Nikon D3100 i modifikovana veb kamera Philips ToUcam. Testiranja navedenom opremom obavljena su 24. avgusta i 2. septembra. U nastavku možete pogledati rezultate testiranja i fotografije Sunca koje su u ova dva dana snimljeni.

Fotografije Sunca koje su snimljene Nikon D3100 aparatom su obrađene u programima Capture NX 2 i Photoshop CS3. Za fotografiju površine Sunca i protuberanci korišćena su dva zasebna snimka koji su u Photoshopu spojena. Površina Sunca snimljena je sledećim parametrima na aparatu: ekspozicija 1/100 s, ISO 800 i korišćeno je Barlovo sočivo sa 2 puta uvećanjem. Protuberance su snimljene sa sledećim parametrima na aparatu: ekspozicija 1/2 s, ISO 800 i Barlovo sočivo.

Fotografije koje su dobijene Phiplips veb kamerom snimljene su u obliku video zapisa koji je zatim obrađen u programu Registax 6.

One Reply to “Fotografije Sunca sa Luntom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.