Delimično pomračenje Sunca (4. januar 2011)

U utorak, 4. januara stanovnici većeg dela Evrope, severne Afrike i cemtralne Azije moćiće da posmatraju delimično pomračenje Sunca. Pomračenje će početi u 6:40h, po Griniču, kad polusenka Meseca “dodirne” Zemlju severnog Alžira. Polusenka će nastaviti da se kreće prema istoku, preko Zapadne Evrope, odakle će se videti se pomračenje videti na izlazećem Suncu. Maksimum pomračenja nastupiće u 8:50 časova (UT), videće se  iznad severne Švedske, gde će Mesečeva senka proći na rastojanju od približno 500km od zemlje.

Ovo pomračenje videće se i iz naših krajeva. Pomračenje početi dok je Sunce još nisko na istoku, oko 8 časova i trajaće skoro do 11 časova. Maksimum pomračenja nastupiće u 9 časova i 26 minuta (po našem vremenu).

Ne zaboravite da direktno posmatranje Sunca može da dovede do oštećenja vida. Nikada ne gledajte direktno u Sunce golim okom, a posebno ne kroz teleskope ili dvoglede. Obavezno koristite odgovarajuću zaštitu.

Ovo je tek prvo u nizu ovogodišnjih delimičnih pomračenja Sunca. Do kraja godine dogodiće se još tri pomračenja Sunca: 1. juna, 1. jula i 25. novembra. Takođe, nastupiće i dva totalna pomračenja Meseca: 15. juna i 10. decembra.

Više informacija o ovom pomračenju možete naći na NASA Eclipse Web Site-u. Na istom sajtu nalaze se detaljne informacije i za sva naredna pomračenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.