Astronomija u službi humanosti

Krajem aprila, tačnije 29. aprila 2010 u Nišu je održano posmatranje koje je verovatno po prvi put održano u Srbiji, a možda i na Balkanu. Astronomsko društvo Alfa iz Niša u saradnji sa Gordanom Đorđević, predsednicom humanitarne organizacije “Rukovet” iz Niša, organizovalo je astronomski perfomans za građane Niša sa posebnim potrebama, decu koj su ometena u razvoju, kao i za decu koja su u hraniteljskim porodicama.

Perfomans se sastojao od predavanja Profesora dr Dragana Gajića sa Odseka za fiziku, PMF-a u Nišu kao i posmatranja iz dvorišta PMF. Akcija je naišla na veliki odziv lica kojima je bila namenjena. Za potrebe posmatranja korišćeni su teleskopi AD Alfa. Posmatrani su Saturn i i Mars.

Na njihovu žalost nisu mogli da sačekaju da izađe Mesec koji je te večeri izlazio prilično kasno. U toku posmatranja profesor Gajić, kao i članovi AD “Alfa” Milan Milošević i Miodrag Sekulić pričali su posmatračima o onome šta će videti kao i o sažvežđima koja su se u tom trenutku videla na nebu. Dva sata druženja protekla su vrlo brzo i gosti su otišli zadovoljni sa onim što su videli.

Naravno obećali smo im na rastanku novo druženje uskoro.

Dragan Radmilović
Predsednik Saveza Astronoma Amatera Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.