Astronomija u pohodu na selo Bobovište

U okviru projekta “Astronomija selu u pohode”, koji je AD “Alfa” realizovalo uz poršku Centra za promociju nauke organizovano je predavanje u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u selu Bobovište, kod Aleksinca. Nakon predavanja na adresu našeg društva stigao je tekst koji objavljujemo i nekoliko interesantnih fotografija.

Astronomija kao jedna od najstarijih nauka proučava objekte i pojave izvan Zemlje i njene atmosfere. Ona proučava poreklo, razvoj, fizička i hemijska svojstva, kretanje, kao i procese koji se odvijaju na nebeskim telima (kao što su planete, zvezde, zvezdani sistemi, galaksije…), pojave, nastanak i razvoj  svemira.

Za decu iz ruralnih sredina, naročito decu predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, ova nauka je nepoznata, ali i interesantna. Planom predškolske ustanove i škole predviđene su određene teme ( planeta Zemlja, smena dana i noći, smena godišnjih doba, orjetacija u prostoru) koje daju uvertiru u astronomiju.

U sredu, 23.decembra 2015.godine, Milan Milošević je decu sela Bobovišta upoznao sa Suncem i Sunčevim sistemom. Održao je prigodno predavanje praćeno prezentacijom sa slikama. Deca su uživala u času astronomije, naročito četvrtaci koji su predavaču postavljali interesantna pitanja o planetama.

Najkreativniji su bili najmlađi, predškolci, koji su svoje impresije astronomijom likovno izrazili.

Planeta Zemlja, rad dece PU „Lane“ Aleksinac, Bobovište

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.