Astronaut Marša Ivins u Nišu

220px-Marsha_IvinsPovodom  45 godina sletanja posade Apola 11 na površinu Meseca, a zahvaljujući Ambasadi SAD, Srbiju će posetiti Marša Ivins, žena astronaut i veteran NASA-e.

Od petka do subote Marša Ivins boraviće u Beogradu, a u ponedeljak, 23. juna, posetiće Niš.

Tokom boravka u Nišu ona će održati čas konverzacije u Američkom kutku (ponedeljak u 12h). Istog dana od 16 časova Marša Ivins posetiće Narodnu biblioteku „Stevan Sremac“, u prisustvu predstavnika Astronomskog društva „Alfa“ iz Niša, preneti Nišlijama svoja iskustva iz bogate karijere duge 37 godina. Ulaz je slobodan!

weightless-hairMarša Ivins diplomirala je na Univerzitetu u Koloradu na osnovnim studijama astronautičkog inženjerstva. Od 1974. godine radila je u Centru za istraživanje svemira „Lindon B. Džonson“ u Hjustonu, u Teksasu. Deset godina kasnije postala je astronaut i izabrana je za specijalistu misije. Kao član pet posada šatla od 1990. do 2001. godine, u svemiru je provela ukupno 1318 sati. Letela je na misijama STS-32 (1990), STS-46 (1992), STS-62 (1994), STS-81 (1997), i STS-98 (2001). U NASA-i je penzionisana od 31. decembra 2010. godine.

U čast gošće iz NASA-e članovi Astronomskog društva „Alfa“ će u ponedeljak od 11 do 13 sati organizovati posmatranje Sunca iz centra grada (Trg kralja Milana). Na ovom posmatranju svi zainteresovani sugrađani imaće priliku da „izbliza“ pogledaju našu zvezdu, a kroz stručne komentare predstavnika društva upoznaće procese koji se odigravaju na površini i u unutrašnjosti Sunca, kakav značaj ti procesi imaju za život na Zemlji i kakve posledice mogu izazvati. Marša Ivins će posmatranje posetiti oko podneva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.