Artemis – povratak na Mesec

Za 27. maj ove godine planirano je lansiranje prvog američkog svemirskog broda sa ljudskom posadom još od 2011. godine kada su ukinuti letovi spejs šatlova.

Pitanja:

Šta za Ameriku, ali i ceo svet znači uspeh te misije? Kakve posledice bi bile u slučaju njenog neuspeha? Da li će u narednih desetak godina ljudi ponovo hodati po Mesecu, sa kakvim rizicima će se ljudske posade suočavati u predstojećim letovima izvan orbite oko Zemlje? Koje države su sposobne za naredne kosmičke poduhvate? Kada će poleteti nova tura starlink satelita i koliko će satelita poleteti? Koliko ti sateliti smetaju astronomskim posmatranjima?  Šta Rusi planiraju za drugu polovinu sledeće dekade? Šta Kinezi? 

O svemu ovome putem video konferencije razgovarali su 9. maja:

  • prof. dr Dragan Gaijć sa PMF iz Niša (astrofizičar i astrobiolog)
  • dr Milan Milošević takođe sa niškog PMF (kosmolog),
  • prof. dr Dušan Mrđa sa novosadskog PMF (fizičar i vrstan poznavalac astronomskih nauka)
  • Srđan Penjivrag, Zrenjanin, vodeći poznavalac planetarnih i sličnih misija i izvan granica naše zemlje.
  • Aleksandar Zorkić, Novi Sad, iz Astronomskog magazina

TEST

Taj razgovor je strimovan na Youtub kanalu i mogao je da se prati uživo. ALI, ovo je važna napomena, to je bila proba pred mnogo važniji razgovor koji je planiran za 27. maj. Upravo zato, što je razgovor bio samo test on nije bio najavljen i za njega je znalo samo nekoliko prijatelja Astronomskog magazina koji su se zatekli aktivni na internetu i koji su takođe imali zadatak da vrše testiranje strimovanja. Dakle, svesni smo nekih tehničkih problema i nedostatka iskustva u ovom vidu komuniciranju sa javnošću, i nastojaćemo da neke detalje u narednim ovakvim razgovorima popravimo. Ipak, računamo da je našim čitaocima i gledaocima važnija tema i ono što je izgovoreno od nekih tehničkih i estetskih propusta. 

A sad, ukoliko vas odgovori na pitanja s početka interesuju pogledajte snimak razgovora.

Izvor: A. Zorkić / Astronomski magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.