“Aktivnost Sunca i njene posledice”

U četvrtak, 11. jula, sa početkom u 20 časova Astronomsko društvo Alfa i tim projekta “Astronomija iz fotelje” u saradnji sa Departmanom za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuje predavanje

Aktivnost Sunca i njene posledice

Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor PMF-a u Nišu.

Suprotno najavama i verovanju javnosti da će u ovom periodu aktivnost Sunca biti izuzetno velika i opasna informacije o aktivnosti naše zvezde govore drugačije. Na ovom predavanju prof. Gajić će govoriti o različitim oblicima Sunčeve aktivnosti, periodičnom ciklusu u kome se aktivnost menja i značaju i uticaju te aktivnosti na život na Zemlji.

sun_coronal_mass_ejectionNa početku predavanja posetioci će imati prilike da vide najnovije foto i video snimke Sunca koji su napravljeni iz opservatorije na krovu fakulteta. Predavanje će biti održano u Amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta.

Ako vremenski uslovi dozvole, nakon predavanja posetioci će moći da prate posmatranje nekoliko zvezdanih jata iz opservatorije koja je se nalazi na krovu Fakulteta. Tokom posmatranja posetioci će, osim mogućnosti da čuju na koji način se ovi objekti posmatraju i fotografišu, imati priliku i da se upoznaju sa najvažnijim (astro)fizičkim karakteristikama ovih zvezdanih jata.

Za sve ljubitelje astronomije koji nisu iz Niša, ili iz drugih razloga ne mogu da dođu na predavanje, tim “Astronomija iz fotelje” obezbediće direktan prijenos predavanja i posmatranja na sajtu projekta “Astronomija iz fotelje”, na sajtu Svet nauke kao i na sajtovima AD “Alfa”.

Projekat “Astronomija iz fotelje” podržan je u okviru programa “Pokreni se za budućnost” pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris. U okviru ovog projekta je nabavljen deo opreme i opremljena opservatorija na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta. Opservatorija je otvorena za sve ljubitelje astronomije koji zakažu svoju posetu na sajtu projekta “Astronomija iz fotelje” ili Astronomskog društva “Alfa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.