AD Alfa na skupu astronoma amatera

U subotu 9. juna Centar za promociju nauke (CPN) i Astronomska opservatorija Beograd organizovali su skup astronoma amatera iz Srbije. On je održan je prostoru Galerije nauke i tehnike SANU, u kome je povodom 125 godina astronomije u Srbiji, odžana izložba pod nazivom “Kuća na zvezdanom putu”.

Skupu su prisustvovala skoro sva društava iz Srbije kao što su AD “Ruđer Bošković” iz Beograda, ADNOS iz Novog Sada, Astronomski magazin i AD “Lira” takođe iz Novog Sada, AD “Bor” iz Bora, AD “Milutin Milanković” iz Zrenjanina, AD “GEA” iz Vršca, AD “Univerzum” iz Bačke Palanke, kao i jedan projekat koju realizuju studenti PMF-a iz Niša pod pokroviteljstvom PECD fondacije pod nazivom “Astronomija iz fotelje” i prezentacija jednog od najpopularnijih i najboljih naših sajtova o nauci www.svetnauke.org

Seminar je startovao uvednom reči organizatora odnosno Centra za promociju nauke koju je održala Aleksandra Drecun, direktor centra. Predavanje je bilo koncipirano tako da predstavi mogućnosti centra za saradnju sa astronomskim društvima u u vidu ideja, podrše i raspoloživom opremom. Naredni deo predavanja je bilo o Astronomskoj opservatoriji Vidojevica, njenom teleskopu i rezultatima,koje je vodio dr Zoran Knežević akademik, direktor Astronomske opservatorije u Beogradu.

Posle kraće pauze nastavljen je seminar sa programom izlaganja budućih planova astornomskih društava u narednom periodu. AD “Alfa” je predstavilo svoju prezentaciju na kojoj su se ukratko sumirale aktivnosti društva od njenog nastanka pa do danas. Takođe su bili prezentovani i budući planovi društva vezanih za astornomiju i popularizaciju nauke.

  • Nastanak društva 1996.
  • Prva posmatranja
  • Kometa Hjakutake i Hejl-Bop
  • Tranzit Merkura 2003.
  • Tranzit Venere 2004.
  • Pomračenje Sunca 2006
  • Pomračenje Meseca 2008.
  • Počni da otkrivaš svemir 2009.
  • Niški astronomski susreti 2010.
  • Niško astronomsko proleće i leto 2011.
  • Slanje projekta na konkurs NIS-a 2012.
  • Posmatranje tranzita Venere novim teleskopom za posmatranje Sunca marke Lunt
  • Dalji planovi rada društva u okviru popularizacije astronomije i približavanje nauke onima koji nisu u mogućnosti da dolaze do nas
  • Predavanja i posmatranja u okolnim mestima
  • Posećivanje skola za decu sa posebnim potrebama

Ovo su bile samo neke od pomenutih aktivnosti društva, ali nažalost zbog loseg planiranja vremena nije bilo dovoljno vremena da se temeljno priđe radu svakog društva ponaosob. Najduže, ali takođe i najbolje izlaganje je bilo od AD Univerzum iz Bačke Palanke koje je držao Janko Mravik. Dok sa druge strane, izlaganje Zorana Tomića o projektu „Astronomija iz fotelje“ i o AD „Eureka“ je bilo skraćeno na vreme trajanja jedne prezentacije, a to su defakto dve posebne prezentacije. Još na samom početku predavanja Aleksandar Zorkić ispred Astronomskog magazina i AD “Lira” je organizatorima ukazao na brojne propuste dosadašnjeg rada astronomskih društava kao i propuste u njihovim planovima. Jedan od njih je losa podela sredstava astronomskim društvima i pojedincima astronomima amaterima. Na brojna njegova pitanja dat je tek po koji delimično jasan odgovor. Sledeći propust je bio taj što je Aleksandra Drecun posle izlaganja Janka Mravika napustila seminar iz ličnih razloga. Na taj način je automatksi opao stepen ozbiljnosti seminara.

Izveštaje kao i slike ostalih učesnika na seminaru, možete videti na sledećim linkovima

http://www.svetnauke.org/11381-svet-nauke-na-skupu-o-amaterskoj-astronomiji

http://astronomija.co.rs/vesti/6183-sastanak-u-centru-forma-vs-sadraj.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.