Veče astronomije i fizike

U ponedeljak, 4. juna 2012. godine, povodom predstojećeg tranzita Venere preko Sunca i kraja školske godine, biće organizovano:

Veče astronomije i fizike

Program počinje u 19:15h prezentacijom Departmana i Odeljenja za fiziku i dodelom diploma učenicima za uspehe na takmičenjima iz fizike (19:30h). U nastavku programa (od 20h) posetici će imati prilike da vide fotografije „Nebo sa Vidojevice“, autora Miodraga Sekulića.

Od 20:15h prof. dr Dragan Gajić održaće predavanje

Pa šta ako Venera 6. juna prelazi preko Sunca?

Veče astronomije i fizike održava se na u amfitetatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Organizatori su Astronomsko društva Alfa, Društvo fizičara Niš i Prirodno-matematički fakultet. Ulaz je slobodan.

Tranzit Venere je pojava kada planeta Venera prelazi preko Sunčevog diska. Tranziti ove planete se javljaju u parovima (sa osam godina razmaka), a između svaka dva para protekne 105 godina. Prethodni tranzit Venere bio je juna 2004. godine, a pre njega decembra 1882. Sledeći tranzit biće u decembra 2117, a zatim decembra 2125. Ceo tok ovogodišnjeg tranzita Venere videće se iz istočne Azije, istočnog dela Australije i sa Pacifika. U Evropi i istočnom delu Afrike videće se samo kraj tranzita i to nakon izlaska Sunca.

Fotografije:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.