Snimljena kometa C/2011 L4 Pan STARRS

Tokom prethodnih desetak dana iznad severne polulopte naše planete moguće je posmatrati jednu zanimljivu pojavu. Neposredno nakon zalaska Sunca, nisko na zapadu, najuporniji posmatrači uz malo sreće mogu da vide jedan magličast beli objekat – kometu C/2011 L4 Pan STARRS.

Na žalost vremenski uslovi u našim krajevima su u ovom periodu bili nepovoljni pa je “lov” na kometu najčešće bio neuspešan. U nedelju 17. marta Zoran Tomić, koordinator projekta “Astronomija iz fotelje” i Darko Jovanović, član AU “Eureka” iz Kruševaca, snimili su kometu C/2011 L4, ili poznatiju kao Panstarrs iz Kruševca.

Članovi AU “Eureka”, čiji je jedan od osnivača i Zoran Tomić, su još prošle nedelje, 10. marta, pokušali da snime ovu kometu, ali vremenski uslovi to nisu dozvolili. Tada se samo na zapadu, gde je trebala da bude kometa, nalazio veliki sloj oblaka. Ipak, udruženje je iskoristilo vedri deo neba za posmatranje drugih zanimljivih objekata, M45, M42 i Jupitera.

Jučerašnji izlazak na teren bio je uspešniji. Veliki slojevi oblaka skupili su se na zapadu, ali je u intervalu od 18:30 do 18:45 rupa u oblacima omogućila je da se snimanje fotografija na kojima se jasno uočava kometa. Fotografije su snimljene Nikon D3100 aparatom sa objektivom od 55mm.

Više o kometi C/2011 L4 Pan STARRS možete da pročitate na sajtu Svet nauke ili da čujete na predavanju “Komete (ni)su tako strašne”, koje će održati prof. dr Dragan Gajić u četvrtak 21. marta od 18h u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.