Otvorena izložba “Kosmička traganja”

U utorak je u holu Univerziteta u Nišu otvorena izložba astrofotografija “Kosmička traganja”. Posetioci na ovoj izložbi, koja će trajati do 27. maja mogu da vide 26 fotografija koje je snimio Miodrag Sekulić, član i jedan od osnivača Astronomskog društva “Alfa”. Na izloženim fotografijama prikazani su objekti tzv. “dubokog neba” – galaksije, (planetarne) magline i zvezdana jata. Fotografije snmljene su sa nekoliko različitih lokacija širom Srbije, sa planine Vidojevica kod Prokuplja i Debelog Brda i Petnice kod Valjeva.

Nakon otvaranja prof. dr Dragan Gajić održao je zanimljivo predavanje “Da Jupitera nije bilo ni nas ne bi bilo”, na kome je govorio o značaju najveće planete Sunčevog sistema za Zemlju i život na njoj.

Tokom ove astronomske večeri organizovano je prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga koji su uplaćeni na zvaničan žiro račun za pomoć područijima ugroženim poplavama.

Izložbu je organizovalo Astronomsko društvo Alfa, u okviru projekta “Astronomija za sve” koji je podržan od strane Centra za promociju nauke, uz podršku Univerziteta u Nišu.

Pogledajte fotografije sa otvaranja i predavanja.

Svi oni koji ne mogu da posete izložbu izložene fotografije mogu da pogledaju i ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.